Når varsellampen blinker

Jeg faser nå ut sjokoladeheksa-bloggen. Følg meg på min hjemmeside: http://www.relida.no

På mange måter elsker jeg moderne medisin. Det er uendelig fasinerende å lese om alt vi mennesker har oppdaget når det kommer til både menneskets anatomi og oppbygning, hvor mye vi nå vet om sykdom og hvor mye spennende som kan gjøres for å fikse både brukne ben, store blødninger og hjerter med dårlige klaffer. Dagens leger har en stor jobb, det er jo på mange måter de som har fått ansvaret for å holde oss friske. Så har vi egentlig noe ansvar selv?

De fleste har bilen sin på årlig service. Der blir det viktigste sjekket, og fikset dersom det trengs. Noen er grundigere og lar bilen få en skikkelig overhaling hvert år. Alle som eier en bil fyller regelmessig opp med riktig drivstoff og olje. Ingen lar være. Dersom man lar være er det nemlig almen enighet om at bilen enten vil slutte å kjøre, bli alvorlig syk eller kanskje til og med bli avhengig av å få operert inn en ny motor for i det hele tatt å kunne leve videre.

La oss se for oss følgende senario: Du er ute og kjører. Alt går strålende, men så begynner plutselig en lampe å lyse og blinke på dashbordet. Du forstår jo selvfølgelig at noe er galt, det blinker normalt ikke på denne måten. Du stopper bilen og må finne en løsning. All denne blinkingen ødelegger tross alt en del av kjøregleden. Du ringer en venn som har god greie på hvordan biler er skrudd sammen for å få råd, klarer etter litt plunder å finne den riktige ledningen som leder til dashbordet og får kuttet den over. Blinkingen stopper. Problemet er løst.

Når du plutselig blir utmattet, får leddplager, vondt i ryggen eller eksem er det ikke tilfeldig. Det er klart at du kan smøre på kortison eller ta smertestillende for å komme deg gjennom nok en dag, men da har du bare fått lampen til å slutte å blinke. Dersom lampen begynner å blinke og du ikke er interessert i å finne ut om du kjører på feil drivstoff, om du har nok olje eller om det kanskje må en større service til, kan jeg så godt som garantere deg at du har trøbbel i vente senere.

Det er ikke legens ansvar å sørge for at du har en god helse, det er ditt. Husk også at du lærte ikke alt du kan om bil ved prøve/feile-metoden. Mest sannsynlig lyttet du til en med mer kunnskap på feltet enn deg selv, og brukte det som utgangspunkt. Et menneske er så mye mer komplisert enn en bil, men prinsippet er det samme. Riktig drivstoff, god olje, årlig sjekk og ta varsellampene på alvor = friskere menneske som kan fortsette å kjøre i mange år.

Hva med å la dette bli året der du begynner å ta deg selv og din egen helse på alvor. Hvor lenge er det siden du sjekket ditt eget oljenivå? Har du nok fettsyrer i kroppen? Det minste du kan unne deg selv er like god behandling som du gir bilen din. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sjokoladeheksa

Sjokoladeheksa

37, Enebakk

Jeg studerer biopati på tredje året på Tunsberg medisinske skole. Jeg er sjaman, utdannet lærer og mamma til tre. Jeg er opptatt av helse, biologi, økologi, tegning og moro. Jeg har over noen år nå fått en forståelse av at det er en livsprosess å takle livet, og det er en oppgave jeg tar fatt på med den største glede og begeistring. Følg meg på instagram: renatehaug Vi snakkes!

Kategorier

Arkiv

hits