En frisk hjerne!

Det er ganske enkelt å legge merke til når kroppen blir syk, men tenker du noen gang på hvordan det står til med hjernen din?
Før jeg ble syk for 5 år siden sov jeg for lite, var alltid delvis dehydrert fordi jeg drakk for lite vann, led av kronisk stress og hadde ubehandlet ADHD. Jeg spiste absolutt sunnere enn de fleste i min omgangskrets, men tok ingen kosttilskudd og ingen tilskudd med omega-fettsyrer. Jeg var også over gjennomsnittet glad i sjokolade, og hadde nok til tider store svingninger i blodsukkeret. Nå vet at jeg at alt dette er faktorer som fører til mindre blodgjennomstrømming i hjernen, og dermed skader hjernen på sikt.

Det er ikke nødvendigvis sånn at du blir slapp og får feber når hjernen er syk. Når hjernen blir syk, går det ofte så stillferdig for seg at du ikke legger merke til det før kroppen også til slutt blir syk. Visste du at når hjernen er syk, kan du bli deprimert, sint, mer lei deg, mer redd, distrahert, ineffektiv, syk i kroppen og du tar dårligere avgjørelser?

Hjernen er avhengig av god blodgjennomstrømming og nok oksygentilførsel. Det er mange faktorer som hindrer god blodgjennomstrømming, og skader hjernen. Det kan for eksempel være: alkohol, kaffe, røyk, fedme, dehydrering, høyt blodtrykk, hyperforsuring, tungmetallforgiftning og amalgan, kronisk stress, usunn diett som gir store svingninger i blodsukkeret og mangel på fysisk aktivitet.

Hvordan står det til med deg?
Hvis du lurer på om du drikker nok vann, er det lett å regne ut. Et voksent menneske skal drikke 30-35 ml vann per kilo du veier. Min kropp, som veier 50 kg, har for eksempel behov for ca 1,6 liter vann om dagen.

Det er masse du gjøre for å hjelpe hjernen med å fungere bedre og reparere seg selv, men dette er noe av det viktigste:
 - Sunn diett som balanserer blodsukkeret, nok rent vann, daglig inntak av multivitaminer og daglig inntak av fiskeolje/omega-fettsyrer. Hjernemassen består faktisk av 60% fett, og er helt avhengig av inntak av godt fett for å kunne fungere optimalt.
- Trening
- Lære nye ting
- Meditasjon
- Nok søvn
- Sex. Jepp, god sex er bra for hjertet og hjernen.

Ellers er det verdt å nevne at det finnes utrolig mye elendig kvalitet multivitamin og fiskeolje der ute, så være kvalitetsbevisst! Selv er jeg veldig bevisst, og betaler heller litt mer for å få fiskeolje som er rå og helt fersk.

Visste du at når hjernen er frisk er du mer avslappet, lykkeligere, kjærligere, mer fokusert, mer effektiv, friskere i kroppen og du tar bedre avgjørelser?

 Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sjokoladeheksa

Sjokoladeheksa

37, Enebakk

Jeg studerer biopati på tredje året på Tunsberg medisinske skole. Jeg er sjaman, utdannet lærer og mamma til tre. Jeg er opptatt av helse, biologi, økologi, tegning og moro. Jeg har over noen år nå fått en forståelse av at det er en livsprosess å takle livet, og det er en oppgave jeg tar fatt på med den største glede og begeistring. Følg meg på instagram: renatehaug Vi snakkes!

Kategorier

Arkiv

hits