Ærlighet varer lengst....eller noe....

Hvorfor er det slik at det kreves mot for å være ærlig? Det høres helt feil ut. Det burde være vanskelig å lyve. Det burde kreve store anstrengelser å tvinge stemmen og kroppen til å formidle usannheter. Hvis det ikke var for at jeg har en del egen erfaring på området, ville jeg gjettet på at det krevde mest mot for å lyve.

Hvordan har du det?
Det er så mange grunner til å lyve: vi vil skåne andre fra sannheten, vi orker ikke diskutere temaet, vi vil ikke fremstå som sytepaver, eller kanskje viktigst av alt: det er så ukomplisert og enkelt. Det blir heller ingen konsekvenser.
-Bra.

Ofte føles det som om det ikke er helt stuerent å være ærlig. I sosiale sammenhenger er det forventet at man jatter med så godt man kan, og folk blir fort ukonfortable dersom noen glemmer seg og slenger ut en personlig sannhet. Jeg er ofte med på sammenkomster hvor det skal jattes både her og der, og det er ikke lov til å bli fornærmet ettersom ingen ting er personlig. Det hadde vært så befriende å oppleve, bare en gang, at noen sa: "Nei, jeg har det ikke så bra. Er litt deprimert egentlig, føler at jeg ikke har kontroll på ungene mine og sliter med ekteskapet også. Vet du forresten at du snakker på en veldig nedlatende og litt frekk måte til folk her? Tenkte bare å si ifra, i tilfelle det ikke er med vilje."
Noen som vil?
Det hadde vært gøy....
Si ifra til meg om hvordan det gikk, så skal jeg si det videre til de jeg kjenner, som heller ikke tør.

 

6 kommentarer

Robin

23.11.2012 kl.23:07

Kjempebra skrevet :))) savner å ha deg som lærer, Renate :)

Sjokoladeheksa

23.11.2012 kl.23:38

Robin: Takk skal du ha. Jeg savner å ha dere som elever :)

Katrine

25.11.2012 kl.17:35

Jeg må si at en av de store fordelene med å møte sykdom er at all bullshiten blir borte. Jeg er ærlig. Om folk spør og det er jævlig, så får de vite det, uansett hvor og når de spør. Jeg øver meg på være kompromissløst ærlig. Jeg er tilsvarende ærlig når ting faktisk er bra. Jeg vet av erfaring, etterhvert, at kroppen lider under den stadige hvitvaskingen og positivitetstyranneriet. Om ting er bra, vær ærlig, om mye er kjipt, vær ærlig på det også.

For meg har dette vært en viktig erfaring OG jeg erfarer at jeg kan være takknemlig opp i alt, også når dagene er tunge. Det er ikke å være uærlig og dekke over problemer. Men mitt i problemene ser jeg at det er MYE å være takknemlig for. :)

Helene

25.11.2012 kl.20:39

Hei!

ærlighet er utrolig viktig. Vi lever i ett samfunn der vi beskytter hverandre. Vi menneser er noeon såre og sarte dyr. Men gjennom samfunnstrukturen skal vi være tøffere enn supermann. mestre mann/kone, barn, karriære, venner, fritidsaktiviteter og i tillegg ha tid til alt og ha det bra.

å være ærlig handler om så mye mer enn å lyve i ordene våre. Jeg opplever at ærlighet stikker mye dypere. ett menneske som er tro mot seg selv, sine behov og klarer å skyve samfunnets idiotiske press litt unna er nok også på mange måter mindre sår. Jeg er på ett sted i livet hvor jeg er utrolig sårbar, men samtidig så er jeg sikkert også på mitt sterkeste. Jeg lever det livet JEG vil, og lar meg ikke plukke på nesen. kvitter meg med venner over en lav sko, for hvis dem ikke behandler meg slik jeg fortjener så kan de gå videre.

Historisk har jeg alltid blitt fortalt at ærlighet varer lengst, og jeg er nok opplevd som en ufiltrert person. Jeg har alltid snakket etter hva jeg føler der og da. Hvis ikke blir jeg distansert og uoppnåelig.

Ærlighet varer faktisk lengst, for er du ærlig mot deg selv, tro mot dine behov . så tror jeg det blir lettere å være ærlig mot de rundt deg. Dersom man ønsker å leve ett slikt liv i dag virker det som at man må ofre noe, for samfunnet ser ikke ut til å være modent for slik. Jeg velger å gå foran, og leve ett godt liv.

Sjokoladeheksa

27.11.2012 kl.20:05

Katrine: Ja, jeg tror også det er viktig å øve på ærlighet.Selv opplever jeg en slags uærlighet ovenfor meg selv, når jeg dekker over problemene. Jeg trenger ikke brette ut livet mitt for alle som melder seg, men da synes jeg det fungerer bedre å svare at jeg har det i grunnen litt tøft, men er ikke så lysten på å snakke om det.
Jeg synes du er ærlig på en god og sunn måte.

Aller mest er jeg lei av folk som forveksler negative kommentarer med ærlighet. Ærlighet er på ingen måte det samme som dårlig impulskontroll.

Sjokoladeheksa

27.11.2012 kl.20:16

Helene: Takk for kommentaren! Jeg tror på skånselløs ærlighet, selv om det ikke er så lett. Det er mye lettere å lyve litt her og der i steden for å innrømme at livet ikke bare går på skinner. Det er bare så viktig at man passer på å være ærlig på egne vegne, og ikke blandre andre inn i ærligheten sin...

Skriv en ny kommentar

Sjokoladeheksa

Sjokoladeheksa

37, Enebakk

Jeg studerer biopati på tredje året på Tunsberg medisinske skole. Jeg er sjaman, utdannet lærer og mamma til tre. Jeg er opptatt av helse, biologi, økologi, tegning og moro. Jeg har over noen år nå fått en forståelse av at det er en livsprosess å takle livet, og det er en oppgave jeg tar fatt på med den største glede og begeistring. Følg meg på instagram: renatehaug Vi snakkes!

Kategorier

Arkiv

hits