Hvem er barnevernet til barnevernsbarna?

Noen barn har foreldre som passer godt på dem, som elsker dem og som har ressurser til å gi dem alt de trenger. Andre barn har foreldre som passer på dem så godt de evner, som elsker dem, men allikevel ikke klarer å gi dem det de trenger. Noen barn har foreldre som begår overgrep mot dem. Alle disse barna er vanlige barn med vanlige rettigheter, og det er barnevernet som på vegne av staten skal reagere dersom barna ikke får oppfylt rettighetene sine. Noen av disse siste barna blir tatt hånd om av barnevernet. Barnevernet tar på seg ansvaret for å gi disse barna det foreldrene ikke makter å gi dem. Til å hjelpe seg ansetter barnevernet fosterforeldre, og det som før var et vanlig barn blir et fosterbarn.

Når fosterfamilien fungerer godt, blir fosterbarnet del av en kjærlig, inkluderende familie som sørger for at de får alt de trenger. Men hva skjer når fosterfamilien og barnevernet ikke er enige om hva som er fosterbarnets beste? Dersom fosterfamilien ikke fungerer er saken grei: barnevernet må ta ansvar og sørge for at barnet får det godt. Men, hva om fosterfamilien har rett, og barnevernet forsømmer seg? Barnevernet har kanskje dårlig råd, lav bemanning og ikke ressurser til å sette seg inn i barnas situasjon. Hva da?
Da viser det seg at den dagen det vanlige barnet ble fosterbarn, mistet det samtidig rettighetene sine. For hvem kan jeg som voksen melde fra om min bekymring til, når jeg ser et barn som utsettes for omsorgssvikt fra barnevernet?

Nå virker det som vi har prøvd alt, og jeg sitter med følelsen av at ingen i hele landet har myndighet til å ta ansvar for barnas rettigheter når barnevernet ikke klarer det. Ingen kan lytte til, og hjelpe et barnevernsbarn hvis barnevernet ikke gjør det. Jeg er glad for at vi har en instans som utelukkende har som jobb å beskytte barn og deres rettigheter, men hvem er barnevernet til barnevernsbarna?

9 kommentarer

05.05.2012 kl.22:44

Elisabeth og Nissa Nyberget snakket så fint om barns rettigheter i dag på barnetimen. Skulle ønske at noen satte seg inn i hvordan det fungerer for enkelte barn...

lammelåret

07.05.2012 kl.18:35

Det er en ukjent problemstilling for meg, men jeg ser at det kan bli problematisk. Vi tro at dette trenger en plass på pulten til barneombudet, først og fremst?

Stella

09.05.2012 kl.16:11

Veldig godt spørsmål.

Spirea

12.05.2012 kl.22:26

Første gang innom bloggen din her i dag - og jeg har blitt sittende. Du skriver om veldig mye som jeg følger deg helt på - har mange like meninger som deg. Sterke meninger. Også har jeg noen forskjellige - men sånn er det jo ;) Alt i alt vil jeg bare si at dette var en tøff, interessant og bra blogg. Jeg kommer tilbake :) God helg til deg - og ja, man kan spørre seg mange spørsmål når det kommer til barnevernet. Det gjør også jeg...Klem til deg

Sjokoladeheksa

21.05.2012 kl.20:23

lammelåret: Brev er sendt til barneombudet, men det ser ikke ut som om noen kan eller vil hjelpe. Det er lett å si at man vil gjøre noe, men å gjøre det.....

lammelåret

02.06.2012 kl.23:32

Ikke gi opp, men send brev og følg det opp når det nye Barneombudet begynner i jobben sin. Send også brev til Inga Marthe Thorkildsen. Jeg har inntrykk av at hun tar tak i ting og det ser ut til at hun er særlig opptatt av hvordan barnevernet fungerer.

Ingerlise

05.07.2012 kl.07:57

Hei sjokoladeheksa, liker bedre ditt riktige navn, men holder meg til dette her.

Tja...... viktige spørsmål dette. Håper du får svar fra noen som tør og ta ansvar. Kanskje Bufdir er et sted å kontakte. bufdir.no de ligger over bufetatene og under regjeringsnivå.

Sjokoladeheksa

05.07.2012 kl.14:19

Ingerlise: Bufdir...det tror jeg ikke jeg har vært borte i. Det skal jeg undersøke.

elisa

17.11.2012 kl.21:27

Bufdir gjør ingenting med dette. De gir bare veilleding.

Barneombudet gir også veiledning.

Sender man en sak tilslutt til Fylkesmannen, ber de barnevernet om en forklaring og når barnevernet har svart, tar fylkesmannen utgangspunkt i det UTEN å spørre den som har klaget på barnevernets behandling, om barnevernet faktisk har gjort noe med saken for å forbedre.

Godt man har familie som støtter...

Skriv en ny kommentar

Sjokoladeheksa

Sjokoladeheksa

37, Enebakk

Jeg studerer biopati på tredje året på Tunsberg medisinske skole. Jeg er sjaman, utdannet lærer og mamma til tre. Jeg er opptatt av helse, biologi, økologi, tegning og moro. Jeg har over noen år nå fått en forståelse av at det er en livsprosess å takle livet, og det er en oppgave jeg tar fatt på med den største glede og begeistring. Følg meg på instagram: renatehaug Vi snakkes!

Kategorier

Arkiv

hits